nl

Molenstraat 10, 5113 GG Ulicoten

Mijn Theeuwes
Voeding tijdens de dracht

Voeding tijdens de dracht

21 december 2020 Guido Dirven
De gezondheid en voeding van de drachtige geit bepalen in grote mate hoe gezond en sterk de lammeren zijn. Zorgvuldige monitoring en behandeling van de drachtige geit tijdens de vijf-maanden-durende ontwikkeling van de foetus is essentieel, en zal ook de overleving, het geboortegewicht en de productie van lammeren voor het leven beïnvloeden.

Maternale voeding in het laatste deel van de dracht is essentieel voor de groei en vitaliteit van het lam in de baarmoeder. In de laatste 2 maanden van de dracht vindt namelijk 80%  van de foetale groei plaats. De nutritionele behoefte is daarom het grootst in dit trimester van de dracht. Door de toenemende energiebehoefte, maar de dalende droge stof opname, is het noodzakelijk om per kilogram droge stof nutritioneel gezien meer aan te bieden. Geconcentreerder voer: eiwit, energie maar ook mineralen en vitaminen moeten optimaal verstrekt worden. Dit is ook erg belangrijk wanneer er eigen biest gevoerd wordt. Colostrum is namelijk rijk aan vitaminen en mineralen en daarnaast worden deze overdragen via de placenta. Deze mineralen en vitaminen worden afgegeven door de moedergeit en moeten daarom middels de voeding weer aangevuld worden.

 

 

 

 

De belangrijkste stadia van de groei van het lam zijn hierboven weergegeven. Tijdens de eerste maand wordt het embryo gevormd en vindt implantatie plaats. De placenta groeit tot het volle gewicht en halverwege de dracht (maand 2 en 3) beginnen de foetussen te groeien. In de laatste twee maanden groeien de foetussen snel en neemt de voedingsbehoefte van de geit evenredig toe. Om aan deze behoefte te voldoen adviseren wij om 2-3 weken voor aflam te starten met het bijvoeren van code 42791 Lactatie Start brok. Deze code is speciaal ontwikkeld en afgestemd op de behoefte van de hoogdrachtige geit. Deze voersoort dient 0,2 kg per geit per dag gevoerd te worden tot een week of 2-3 na lammeren.

 

Nog enkele andere belangrijke punten wat betreft voeding voor drachtige geiten:

  • Begin zo’n 6 weken voor aflam met het verstrekken van 10 gram droogstandsmineralen (code 6385) per geit per dag.

  • Begin 4 weken voor aflammeren met een opstartrantsoen zodat er niet overgeschakeld hoeft te worden rondom aflammeren.

  • Bij sterk dalende voeropname en of verschijnselen van slepende melkziekte (voos beenwerk) starten met propyleenglycol bijvoeren, 10-20 cc per dier per dag. Indien nodig dieren individueel maximaal drie maal daags oraal toedienen. Propyleenglycol is over het algemeen niet smakelijk, er zijn varianten op de markt die beter  opgenomen worden welke smaakstoffen (glycerine) bevatten (bijv. KetoProtect Goat van MS Schippers).

  • Wanneer de eerste geiten beginnen te lammeren; de droogstandsmineralen verruilen voor 10 gram krijt per dier per dag. Advies om dit bij te voeren om samentrekking van de baarmoeder te bevorderen zodat de partus vlot verloopt, de nageboortes goed afdrijven en eventuele baarmoederontsteking te beperken.

  • Bij een dalende voeropname altijd het totaal rantsoen procentueel aanpassen. De voeropname is de laatste dagen van de dracht minimaal tot nagenoeg niets.

  • Zorg ervoor dat drachtige dieren ten alle tijde onbeperkt stro kunnen eten. Dit om voldoende pensvulling te houden en extra structuur in het rantsoen te brengen en dus meer veiligheid. Over het algemeen nemen drachtige/pas geworpen dieren graag extra structuur op. Zorg dus voor ruiven of een pak stro aan het einde van het voerhek.

" Blijf op de hoogte met onze pers en mail! "