nl

Molenstraat 10, 5113 GG Ulicoten

Mijn Theeuwes
Ruwvoerplan

Ruwvoerplan

24 augustus 2018 Karin Bekkers
De aanhoudende droogte deze zomer heeft ervoor gezorgd dat er een krapte komt op de (ruw)voer markt. Breng in beeld wat u op dit moment heeft aan ruwvoer heeft zitten. Laat hiervan alvast de voederwaarde bepalen zodat u weet wat u aan voederwaarde in de kuil heeft zitten. Door het maken van een ruwvoerplanning krijgt u in beeld hoeveel voederwaarde en/of drogestof u mist. Uw voorlichter kan u hierbij helpen. Aan de hand van een ruwvoerplanning is beter te bepalen hoeveel voer u tekort komt en in welke vorm u eventuele tekorten aan kunt vullen.

Tekorten in ruwvoer zijn op de volgende manieren aan te vullen:

 

  • Bijvoeren van ruwvoervervangers

Speciaal voor ruwvoervervanging hebben we bij Theeuwes Mengvoeders diverse ruwvoervervangers ontwikkeld. Vraag hiervoor naar uw voorlichter om samen te bepalen welke ruwvoervervanger voor uw bedrijf het meest geschikt is.

 

  • Bijvoeren van bijproducten

Het bijvoeren van bijproducten is ook een van de mogelijkheden om ruwvoer te vervangen. Als u droge stof tekort komt, let dan goed op de prijs per kg drogestof. Bij het aankopen van relatief grote partijen is het belangrijk om alle prijzen terug te berekenen naar de prijs per kilogram droge stof. Op deze manier kunt u de voedermiddelen het beste vergelijken. Eventuele in- of uitkuilverliezen dienen meegenomen te worden in de berekening. Evenals de kosten voor opslag.

 

  • Aankopen van extra ruwvoer

Let bij het aankopen van ruwvoer op kwaliteit en beschikbaarheid. Bekijk samen met uw voorlichter welke voeders het beste passen binnen uw bedrijfsvoering. Bij overkuilen van ruwvoeders is het belangrijk om rekening te houden met voederwaardeverliezen. Daarnaast is het belangrijk om deze kuilen opnieuw te laten analyseren voor een actuele voederwaarde.

 

  • Bijvoeren van losse grondstoffen

Bekijk samen met uw voorlichter op basis van nutriënten welke aanvulling het beste past binnen uw rantsoen. Op het gebied van losse grondstoffen zijn er tal van mogelijkheden om tekorten op te vullen.

 

  • Hoger aandeel krachtvoer

Het tijdelijk verhogen van de krachtvoergift kan tevens zorgen voor een besparing van ruwvoeders. Daarnaast hebben wij verschillende opfokvoeders in het assortiment die uitermate geschikt zijn om ruwvoer te vervangen.

Tags: geiten ruwvoerplan ruwvoerplanning Theeuwes Mengvoeders
" Blijf op de hoogte met onze pers en mail! "