nl

Molenstraat 10, 5113 GG Ulicoten

Mijn Theeuwes
Ruwvoerplan

Ruwvoerplan

1 augustus 2018 Richard Bastiaansen
U doet er verstandig aan om de hoeveelheid aanwezig ruwvoer in beeld te brengen. Laat hiervan alvast de voederwaarde bepalen zodat u weet wat u aan voederwaarde in de kuil heeft zitten. Door het maken van een ruwvoerplanning krijgt u in beeld hoeveel voederwaarde en/of drogestof u mist. Uw voorlichter kan u hierbij helpen. Aan de hand van een ruwvoerplanning is beter te bepalen hoeveel voer u tekort komt en in welke vorm u eventuele tekorten aan kunt vullen.

Tekorten in ruwvoer zijn op de volgende manieren aan te vullen:

 

  • Bijvoeren van ruwvoervervangers

Speciaal voor ruwvoervervanging hebben we bij Theeuwes Mengvoeders diverse ruwvoervervangers ontwikkeld. Vraag hiervoor naar uw voorlichter om samen te bepalen welke ruwvoervervanger voor uw bedrijf het meest geschikt is.

 

  • Bijvoeren van bijproducten

Het bijvoeren van bijproducten is ook een van de mogelijkheden om ruwvoer te vervangen. Als u droge stof tekort komt, let dan goed op de prijs per kg drogestof. Bij het aankopen van relatief grote partijen is het belangrijk om alle prijzen terug te berekenen naar de prijs per kilogram droge stof. Op deze manier kunt u de voedermiddelen het beste vergelijken. Eventuele in- of uitkuilverliezen dienen meegenomen te worden in de berekening. Evenals de kosten voor opslag.

 

  • Aankopen van extra ruwvoer

Let bij het aankopen van ruwvoer op kwaliteit en beschikbaarheid. Bekijk samen met uw voorlichter welke voeders het beste passen binnen uw bedrijfsvoering. Bij overkuilen van ruwvoeders is het belangrijk om rekening te houden met voederwaardeverliezen. Daarnaast is het belangrijk om deze kuilen opnieuw te laten analyseren voor een actuele voederwaarde.

 

  • Bijvoeren van losse grondstoffen

Bekijk samen met uw voorlichter op basis van nutriënten welke aanvulling het beste past binnen uw rantsoen. Op het gebied van losse grondstoffen zijn er tal van mogelijkheden om tekorten op te vullen.

 

Mogelijkheid tot ruwvoer besparen!

Het kan interessant zijn om droge grondstoffen (bijv. droge bietenpulp) te kopen en deze onder de snijmais in te kuilen. De eventuele perssappen worden dan opgenomen door de pulp. Afhankelijk van de situatie kan dit in sommige gevallen 20% ruwvoer besparen. De pulp kan op verzoek vastgelegd worden en op afroep geleverd worden door ons.

 

  • Hoger aandeel krachtvoer bij melkvee

Het tijdelijk verhogen van de krachtvoergift kan tevens zorgen voor een besparing van ruwvoeders. Daarnaast hebben wij verschillende voeders in het assortiment die uitermate geschikt zijn om ruwvoer te vervangen.

Tags: rundvee geiten ruwvoer bijvoeren bijproducten grondstoffen krachtvoer
" Blijf op de hoogte met onze pers en mail! "