nl

Molenstraat 10, 5113 GG Ulicoten

Mijn Theeuwes
PROEFstal Theeuwes

PROEFstal Theeuwes

15 december 2020 Guido Dirven
Sinds een aantal weken is een geitenproef opgezet aan de Molenstraat in Ulicoten. Dit proefcentrum geniet landelijke én internationale bekendheid.

Doel

De geiten worden onderworpen aan verschillende voertesten. Zo worden er diverse grondstoffen aangeboden en beoordeeld op aantrekkelijkheid, smaak en perceptie zoals ervaren door de geit. Dit smaakpanel is opgezet om te onderzoeken wat een geit nu precies smakelijk vind en om te kijken hoe hoog de opname van diverse voedermiddelen is.  

 

Proefopzet

  • 6 geiten per behandeling
  • 2 soorten enkelvoudige grondstoffen worden aangeboden voor een langere periode
  • Restvoer wordt dagelijks gewogen

 

Uitvoering

Alle geiten zijn individueel gehuisvest. Naast de diverse enkelvoudige grondstoffen en proefvoeders krijgen de dieren ad libitum kuilvoer aangeboden. Daarnaast is uiteraard onbeperkt vers en schoon drinkwater beschikbaar.

 

Observaties

De geiten worden nauwlettend gevolgd middels een timelapse camera, welke een beeld vormt van het eetpatroon van de geit. Daarnaast zal manueel worden bekeken welke grondstoffen beter/sneller worden geconsumeerd, om zo een indicatie te kunnen geven over het eetgedrag.

 

Resultaten

Aan de hand van de gegevens zullen regelmatig uitslagen worden gepubliceerd, deze worden vervolgens geanalyseerd door het Theeuwes Herkauwers Team. Uiteindelijk worden conclusies verbonden aan de uitkomsten en deze worden vertaald naar de nutritie voor de geit in de praktijk.

" Blijf op de hoogte met onze pers en mail! "