nl

Molenstraat 10, 5113 GG Ulicoten

Mijn Theeuwes
Ondersteuning voor varkens in de zomer!

Ondersteuning voor varkens in de zomer!

17 juni 2019 Pim Sluijs
De zomerperiode staat voor de deur en dat is voor varkens (zeugen, biggen en vleesvarkens) een gevoelige periode wat betreft hittestress. De gevolgen van hittestress zijn vaak pas later in het jaar waarneembaar met bijvoorbeeld meer terugkomers, een lager aantal levend geboren biggen en bij vleesvarkens zien we vaak een lagere groei als gevolg van een warme zomer.

De bijna jaarlijks negatieve gevolgen geven de impact van hittestress aan en daarmee het belang om uw dieren extra ondersteuning te bieden.

Dat kan via het management, maar ook met het voer zijn er zaken welke uw dieren kunnen helpen.

Hieronder zetten we de mogelijkheden uiteen:

 

Zinvolle managementzaken:

  • Controleer de luchtinlaat, voldoende binnenkomende lucht is belangrijk. Aandacht voor zomer / winter inlaat.
  • Maak de luchtwasser schoon.
  • Controleer nippelopbrengsten, waterleidingen, water behandel- en doseerapparatuur. Voeg eventueel lage dosering Chloor of waterstofperoxide toe voor constant fris en zuiver water.
  • Zorg indien mogelijk voor een lagere hokbezetting (zeker bij zwaardere dieren, eerder kop laden).
  • Laat ’s avonds en ’s nachts de lampen aan, dit verhoogt de voeropname
  • Installeer een verkoelings- of nevelinstallatie. Controleer werking van de nippels. Ramen blinderen(kalken) kraamhokken.
  • Zorg voor rust in de stal. Probeer werkzaamheden in de stal zoveel mogelijk s’morgens te doen, de rest van de dag zoveel mogelijk rust in de stal.
  • Wijzig het moment van voeren, voer zeugen bijvoorbeeld tweemaal in de ochtend en niet ’s middags
  • Controleer de voersilo kritisch, voorkom voerbederf en zet tijdig propshot in
  • Brijvoedering: verlaag het percentage droge stof, zorg voor zeer verse en smakelijke brij (dit geldt ook voor positioneringsvloeistoffen) en neem maatregelen tegen gisten en schimmels.


Ondersteuning middels voermaatregelen:

Toevoegen van VIVA-Top kuur 3 kg per ton. De extra vitaminen in VIVA-Top kuur vangen de afvalstoffen af die vrijkomen bij hittestress (vitamine E). Daarnaast wordt ook het zuurstoftransport in het bloed verbeterd (vitamine C). 

 

Eventueel kunt u extra Natrium Bicarbonaat (2 kg/ton) toevoegen aan zeugenvoeders. Vanwege de positieve eigenschappen hiervan zijn onze voeders al standaard uitgerust met NaBicarbonaat. NaBicarbonaat houdt het zuur/base evenwicht in het lichaam in stand waardoor de lichaamsvloeistoffen niet te zuur worden en de stofwisseling optimaal blijft. De melkgift van de zeug blijft hierdoor maximaal op peil en ook worden de zeugen makkelijker berig.

Tags: zomer varkens hittestress Theeuwes Mengvoeders
" Blijf op de hoogte met onze pers en mail! "