nl

Molenstraat 10, 5113 GG Ulicoten

Mijn Theeuwes
Invloed op het werpproces van uw zeugen Invloed op het werpproces van uw zeugen

Invloed op het werpproces van uw zeugen

4 oktober 2018 Victor Theeuwes
De Deense Universiteit AARHUS heeft onlangs interessant onderzoek gedaan op praktische zaken waarop vrijwel direct ingespeeld kan worden in de praktijk wanneer men dat wenst. Wij informeren u en praten u graag bij over de mogelijkheden.

TLMUOF= Time from Last Meal Until the Onset of Farrowing

 

Deze grafiek toont de invloed van de tijd tussen de laatste voeding en het werpen, op de duur van het werpproces. Wanneer zeugen binnen 3 uur na voeropname werpen, is de werpduur significant korter!

 

Des te vlotter / sneller zeugen werpen, hoe groter de kans op een goede biestverdeling. Dit is positief voor de gezondheid van varkens. U kunt hierop inspelen door vaker te voeren voor het werpen.

 

Naast een betere biestvoorziening is ook het verlagen van het aantal doodgeboren biggen een positief gevolg van een betere energiehuishouding van de zeug voor het werpen. Onderstaande grafiek toont de invloed van de tijd tussen de laatste voeding en het werpen op (links) kans op geboortehulp en (rechts) doodgeboren biggen.

 

Er zijn bedrijven die gunstige effecten zien wanneer ze suikers bijvoeren voor het werpen. Dit geeft heel specifiek snelle energie. Wanneer een zeug werpt in de energiepiek hiervan is er een positief effect. Echter, de piek is maar kort, dus voor maar een heel beperkt deel van de zeugen heeft dit effect. De energiegift kan beter verhoogd worden door wat trager vrijkomende energie aan te bieden. Ons werpvoer [820] PERI PARTUS is hiervoor speciaal samengesteld. Het biedt u de mogelijkheid om vaker te voeren en ook een nóg hogere voergift te realiseren zonder teveel melkstuwing voor en kort na het werpen. Dit in combinatie met vaker voeren zorgt voor een continue hogere energiebalans in de zeug waardoor de kans op een sneller werpproces, met alle positieve gevolgen, vergroot wordt.

Tags: zeugen varkens TLMUOF Theeuwes
" Blijf op de hoogte met onze pers en mail! "