nl

Molenstraat 10, 5113 GG Ulicoten

Mijn Theeuwes
Gezonde brijvoeding begint met een schone brijtank

Gezonde brijvoeding begint met een schone brijtank

22 maart 2021 Willem de Brouwer
Graag willen wij de mogelijkheden omtrent het toepassen van UV-desinfectie en een spoelinstallatie bij brijvoeding bij u onder de aandacht brengen. UV heeft brede toepassingsmogelijkheden en kan voor veel desinfectie doeleinden worden toegepast. Het desinfecteren met UV-licht is een zeer effectieve manier van desinfecteren en het voorkomen van een biofilm. De straling doodt alle schadelijke micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en gisten die zijn ontstaan in achtergebleven brijresten in de brijtank.

Belangrijke voorwaarden:

  • 2 lampen per brijtank is het advies
  • Brandtijd van minimaal 6 uur per dag voor effectieve desinfectie
  • Na 16.000 branduren de lampen vervangen

 

In achtergebleven brijresten in de brijtank ontstaan schadelijke micro-organismen. Om dit te voorkomen moet een brijtank regelmatig schoongespoten worden. In de praktijk komt het voor dat niet altijd voldoende wordt gereinigd. Daarnaast is de toegankelijkheid van de mengtank vaak onvoldoende, omdat met de gebruikte hogedrukspuit via het mangat niet alle hoeken en randen goed te bereiken zijn. Hierdoor blijft altijd brijresidu achter in de tank. Na verloop van tijd vormen zich hierin schimmels, gisten en bacteriën. Deze hebben een negatieve invloed op de kwaliteit van de brij. De smakelijkheid neemt af. De schimmels, gisten en bacteriën kunnen direct of indirect een negatieve invloed hebben op de gezondheid van de dieren. Dat kan zich uiten in een verminderde voeropname en groei, een verminderde weerstand en een verhoging van de ziektedruk. Er zijn momenteel spoelsystemen op de markt die op de brijtank geplaatst kunnen worden om de achtergebleven brijresten weg te spoelen en te voorkomen dat er een aanslag in de tank ontstaat. Onderstaand is dezelfde tank te zien voordat de spoelinstallatie op de tank werd gemonteerd en nadat de spoelinstallatie op de tank werd gemonteerd.

 

 

 

 

Met UV-C straling worden de schadelijke elementen snel en effectief geëlimineerd

 

UV-C straling beschadigd het DNA van levende cellen waardoor deze afsterven. Daarmee is het een snelle en effectieve manier om in de brijtank bacteriën, gisten en schimmels te doden. UV-C straling wordt daarom ook gebruikt in ziekenhuizen om operatiekamers snel te ontsmetten. De standaardreiniging van een brijtank met sproeiers en hogedruk-reiniging zijn vaak niet voldoende om resten in hoeken en randen te verwijderen. Hierdoor blijven permanent brijresten achter. We hebben onderzocht dat deze vetlaag zeer hoge concentraties schadelijke bacteriën, gisten en schimmels bevat. Een UV-C stralingsset in de tank volstaat om meer dan 95% van alle bacteriën, gisten en schimmels direct te doden.

 

" Blijf op de hoogte met onze pers en mail! "