nl

Molenstraat 10, 5113 GG Ulicoten

Mijn Theeuwes
Gezond verstand zorgt voor ‘aangekleed’ voer! Gezond verstand zorgt voor ‘aangekleed’ voer!

Gezond verstand zorgt voor ‘aangekleed’ voer! Vitaminen en Mineralen niveaus bepalen? Hoe doet Theeuwes dat?

7 juni 2018 Corine de Loijer
Belangrijk in het bepalen van de norm is in feite dat deze nutritioneel-economisch acceptabel moet zijn. Nutritioneel om te komen tot een niveau voor optimale gezondheid maar ook voldoende ter ondersteuning van de productie (lichaamsgroei, karkaskwaliteit, duurzaam beenwerk, melk, etc.) van het dier. Daarboven op moet nog ruimte gegeven worden om de behoefte onder specifieke stressomstandigheden te dekken met een veiligheidsmarge.

Normen kunnen worden geformuleerd op verschillende niveaus:

  1.     Deficiënt (= tekort)
  2.     Sub-optimaal (preventie van deficiëntie symptomen)
  3.     Optimaal (behoefte voor maximale gezondheid, productiviteit en productkwaliteit)
  4.     Speciale applicatie (oa. vleeskwaliteit eindgebruiker etc.)

 

Onze normen, van Theeuwes, zitten op het niveau van punt 3. Voorgeschreven behoeften door bijvoorbeeld NRC zoals die in het handboek van 2012 geformuleerd zijn zitten op het niveau 2. Wat gebeurt er als je een verschuiving maak van categorie 3 naar 2? Dieren zullen niet omvallen, maar wat zijn de effecten op de dierprestaties? De praktijk zal dat moeten uitwijzen.

  • Toch zijn er wel behoefte studies uitgevoerd, deze vooral ter voorkoming van deficiëntieverschijnselen. Maar ook andere proeven zijn beschikbaar waarin gekeken is naar specifieke effecten van vitamines op bijv. de diereigen afweer of vleeskwaliteit. Zij vormen de basis voor onze normen, daarnaast zijn we continue bezig meer inzicht te krijgen in de puntsgewijs benoemde factoren hierboven.
  • Historisch gezien, zijn de behoefte normen zoals die afgegeven worden bij onderzoeksinstituten zoals NRC, ARC, INRA en SFR gebaseerd op het niveau ter voorkoming van deficiëntieverschijnselen. Het formuleren van voeders anno 2018 met normen gebaseerd op studies van 30 jaar geleden ter voorkoming van nutritionele deficiëntieverschijnselen is volgens ons niet logisch. Volstaat voor een varken die in 1960 nog 3,7 kg voer nodig had om 1 kg te groeien en het nu slechts doet met 2,4 kg voer, hetzelfde niveau aan vitamines per kg voer? Zeker niet, en helemaal niet als we bedenken dat het ook nog eens in bijna de helft van de toen benodigde tijd moet. We komen met die studies en behoefte normen in feite dus niet meer weg denken wij, zeker niet wanneer we ook nog veel van de dieren verwachten. Resultaten bij een toenemend aantal klanten met een voerconversie van 2,20 kg met een groei van +950 gram toont volgens ons aan dat dit de juiste benadering is.

 

Tags: vitaminen mineralen Theeuwes Mengvoeders
" Blijf op de hoogte met onze pers en mail! "