nl

Molenstraat 10, 5113 GG Ulicoten

Mijn Theeuwes
Conditiebehoud melkgeiten

Conditiebehoud melkgeiten

1 oktober 2020 Karin Bekkers
De conditie van de melkgeiten en met name van de duurmelkers is een onderwerp wat de laatste jaren steeds belangrijker wordt. Het duurmelken wordt breed toegepast in de geitenhouderij en op de meeste bedrijven worden alleen dieren aangedekt om aan voldoende lammeren te komen voor de eigen vervanging.

Het zetmeelgehalte is een erg belangrijk nutriënt om te sturen op de conditie van uw dieren.  Een deel van het zetmeel wordt afgebroken in de pens, het aandeel bestendige zetmeel passeert de pens en wordt verteerd in de dunne darm. Bij het starten van een lactatie zorgt zetmeel voor energie waardoor slepende melkziekte kan worden voorkomen. Naarmate de lactatie vordert kunnen we het aandeel zetmeel langzaam aan terug nemen om te voorkomen dat dieren toenemen in conditie. Enkele tips voor u op een rij om gerichter te kunnen sturen op de conditie van uw dieren:

 

  • Overweeg om het aandeel snijmaïs in uw rantsoen te verlagen en het aandeel gras te verhogen. Snijmaïs bevat vaak veel zetmeel en geeft dus kans op toename van conditie.
  • Perspulp of droge bietenpulp is uitermate geschikt om in te zetten in ruwvoerrantsoenen. Het levert energie, bevat goed verteerbare ruwe celstof maar bevat nauwelijks zetmeel en draagt dus bij aan conditiebehoud.
  • Speciaal voor duurmelkers en maisrijke rantsoenen heeft Theeuwes code 42811 Melkgeitenbrok Fit ontwikkeld. Deze krachtvoersoort bevat een extreem laag aandeel zetmeel en voorkomt vervetting van uw dieren.
" Blijf op de hoogte met onze pers en mail! "