nl

Molenstraat 10, 5113 GG Ulicoten

Mijn Theeuwes
Belang van een droog ligbed in de opfok

Belang van een droog ligbed in de opfok

15 februari 2019 Karin Bekkers
We hebben verschillende producten in ons assortiment waarmee lammerenhokken ingestrooid kunnen worden. Vlas, (gehakseld) stro of zaagsel. Een droog ligbed zorgt voor een lage luchtvochtigheid in uw opfokruimte en dus minder kans op zieke lammeren. Wij kunnen u vlas leveren wat over het algemeen meer vocht opneemt dan stro, waardoor het een zeer geschikt product is om mee te werken in de hokken. Eventueel kan er na een dikke laag vlas als onderlaag verder gestrooid worden met gehakseld stro of gewoon stro.

Het dagelijks instrooien van de opfokruimtes houdt uw lammeren gezond en deze nestelen zich graag in een warm ligbed. Uw hokken zijn pas droog genoeg, wanneer u zelf op uw knieën in het hok gaat zitten en deze droog blijven! Een andere manier om te controleren of uw ligbed droog genoeg is, is middels de nestscore:

 

Nestscore 0: het lam ligt op het bed en de poten zijn nog zichtbaar

Nestscore 1: de poten van het lam zijn gedeeltelijk zichtbaar

Nestscore 2: het lam ligt als het ware verstopt in het stro en de poten zijn niet meer zichtbaar

 

Streef naar nestscore 2 voor fitte lammeren en minder kans op longproblemen. Daarnaast adviseren wij om de hokken van uw lammeren in te strooien met ontsmettingskalk om de infectiedruk te verlagen. Ditzelfde geldt voor de potten van de melkgeiten gedurende de aflam. 

" Blijf op de hoogte met onze pers en mail! "