Mineralen nauwkeurig doseren/mengen

14 Apr 2023
Wilbert Smulders

In de praktijk wordt vaak met losse mineralen gewerkt. Deze worden dan doorgaans gedoseerd met een (brok)schep. Dikwijls wordt aangenomen, dat mineralen ongeveer hetzelfde soortelijk gewicht hebben. Echter het soortelijk gewicht van de diverse mineralen kan flink variëren van wel 1500 tot 2200 gram per schep! Daarom is indoseren op gewicht veel beter. Dit omdat mengwagens en voerrobots gemaakt zijn voor grote voerhoeveelheden en deze zijn daarom erg onnauwkeurig voor kleine componenten.

Tip: Weeg alle mineralen af met een keukenweegschaal, noteer het gewicht van 1 schep. Zet deze dan in een schema. Dit geeft minder kans op fouten, zeker voor bedrijven waar meerdere personen voeren!

Daarnaast is het de vraag of deze kleine componenten goed gemengd worden in het totale mengsel en niet ergens in de hoek van de mengwagen blijven “plakken”. Daarom is het raadzaam om mineralen en andere kleine componenten in een maatmeel te mengen. Dit verkleint de kans op voerfouten en bespaard arbeid én een hoop lege zakken. Doordat de mineralen in bulk worden geleverd bij onze fabriek is dit in de praktijk zelfs gunstiger in prijs.

BLIJF OP DE HOOGTE MET ONZE PERS EN MAIL!